Ένας από τους επιδραστικότερους δημιουργούς στη σύγχρονη φωτογραφία, ο Alec Soth, θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα για ένα workshop 4 ημερών στο Ρέθυμνο, σε μία από τις σπάνιες επισκέψεις του στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του MedPhoto Festival 2017-2018. Το workshop αυτό θα λειτουργήσει ως ένα ζωντανό εργαστήριο που θα δώσει έμφαση στην προσέγγιση των μακροχρόνιων projects των συμμετεχόντων μέσα από νέους πειραματικούς τρόπους.

«Η φωτογραφία είναι μια πολύ μοναχική υπόθεση. Περιλαμβάνει πολλή περιπλάνηση με τον εαυτό σου στο σκοτάδι. Έχω διαπιστώσει ότι είναι σημαντικό για μένα να συναντώ ανά διαστήματα άλλους καλλιτέχνες -όχι μόνο για να έρχομαι σε επαφή με το έργο τους, αλλά και για να αυτοσχεδιάζουμε και να παίζουμε μαζί. Μετά από ένα τέτοιο παιχνίδι, η δουλειά μου αναπτύσσεται και εμπλουτίζεται ραγδαία. Κατά τη διάρκεια αυτού του τετραήμερου εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τα όσα τους είναι οικεία και να πειραματιστούν με νέους τρόπους για να δημιουργούν σχέσεις αλληλουχίας μεταξύ των φωτογραφιών τους.»

Ο Alec Soth θα αφιερώσει ένα μέρος του χρόνου του εργαστηρίου για να συζητήσει σχετικά με το έργο του και τις μεθοδολογίες του. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τα εν εξελίξει projects τους, ενώ θα τους δοθούν ασκήσεις που θα τους προκαλέσουν να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν το σώμα της δουλειάς τους, χαράσσοντας τη δική τους διαδρομή. Ομαδικές ή ατομικές αναθέσεις θα ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να χτίσουν μια εννοιολογική δομή, που θα μπορούσε να τους καθοδηγήσει στον τρόπο με τον οποίο η κάθε εικόνα τους δημιουργεί μια άλλη και στο πώς να δημιουργήσουν διασυνδέσεις ανάμεσα στα θέματα των εικόνων τους μέσω οπτικών στοιχείων.

Ο Alec Soth (1969) γεννήθηκε και εδρεύει στη Μινεάπολη της Μινεσότα. Έχει δημοσιεύσει πάνω από είκοσι πέντε βιβλία, όπως το Sleeping by the Mississippi (2004), το NIAGARA (2006) Broken Manual (2010) και το Songbook (2015). Ο Soth έχει στο ενεργητικό του πάνω από πενήντα ατομικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων παρουσιάσεις που διοργάνωσε το Jeu de Paume στο Παρίσι (2008), το Walker Art Center της Μινεσότα (2010) και το Media Space στο Λονδίνο (2015). Ο Soth έχει λάβει υποτροφίες και βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της υποτροφίας Guggenheim (2013). Το 2008, ο Soth δημιούργησε το Little Brown Mushroom, ένα εγχείρημα που εμπλέκει πολυμέσα και είναι επικεντρωμένο στις οπτικές αφηγήσεις. Ο Soth εκπροσωπείται από το Sean Kelly στη Νέα Υόρκη, τη Γκαλερί Weinstein στη Μινεάπολη, τη Γκαλερί Fraenkel στο Σαν Φρανσίσκο, την LOOCK Galerie στο Βερολίνο και είναι μέλος του πρακτορείου Magnum Photos.

Πηγή
Aldebaran.photo